telefonujeme.cz - Obsah fóra telefonujeme.cz
telefonování přes internet s VoIP

FAQFAQ   HledatHledat   RegistraceRegistrace   RSSRSS  WikiWiki   PřihlášeníPřihlášení 

Problém s připojením na hlas.802.cz

Jdi na stránku 1, 2  Další 
odeslat nové téma   Odpovědět na téma       telefonujeme.cz - Obsah fóra -> Poskytovatelé VoIP služeb
Autor Zpráva
Wirer
Anonymní
213.29.62.x

PříspěvekZaslal: st leden 20, 2010 10:20 am    Předmět: Problém s připojením na hlas.802.cz Odpovědět s citátem

Přeji dobrý den a prosím o radu.
Už tři a půl roku použvám VoiP telefon u vox.802.cz vcelku bez problému.
1.1.2010 jsem ještě normálně telefonoval pak jsem měl telefon pár dní odpojený od NETU (ne poprvé). Po připojení kolem 10.1.2010 se mi telefon nepřipojil na SIP rerver hlas.802.cz. Tak jsem udělal ping - ten byl bez odezvy. Při trasování končim vždy na routreru "ciscosi-bbp.applet.cz" a ve výpisu je dále uvedeno. že požadovaná síť není dostupná. Už jsem to konzultoval se svým poskytovatelem NETU a podle jeho sdělení nebyly provedeny na mém připojení žádné změny. Již asi 3 x jsem kontaktoval zákaznickou podporu u společnosti RIO Media včetně zaslání výpisu trasování, bohužel jsem nedostal žádnou odpověď. Pokud se připojím nomadickým čísle 910 ... přes sip.802.cz všechno běhá v pohodě. Pokud máte někdo podobnou zkušenost prosím dejte vědět co se s tím dá dělat.
Díky
wirer
Anonymní
213.29.62.x

PříspěvekZaslal: st leden 20, 2010 10:25 am    Předmět: Re: Problém s připojením na hlas.802.cz Odpovědět s citátem

PS. omlouvám se za překlepy
ViR
Moderátor

PříspěvekZaslal: st leden 20, 2010 2:53 pm    Předmět: Re: Problém s připojením na hlas.802.cz Odpovědět s citátem

Wirer napsal:
Přeji dobrý den a prosím o radu.....

To je na věštění z křišťálové koule. K nějakému odhadu příčin by bylo potřeba vědět, jakou máte IP adresu, zda nejste za NATem, případně výsledek traceroute. Střeleno od boku to ale vypadá, že Vy (či Váš ISP) nemá "českou" veřejnou IP adresu, nebo že je z nějakého důvodu u VOXu zakázaná na firewallu.
WIRER
Anonymní
188.134.129.x

PříspěvekZaslal: st leden 20, 2010 7:43 pm    Předmět: Re: Problém s připojením na hlas.802.cz Odpovědět s citátem

Děkuji za odpověď.
IP adresu mám neveřejnou a stále stejnou. S touto IP adresou jsem ještě 1.1.2010 telefonoval a jak jsem již uvedl ke změnám na mém připojení dle sdělení poskytovatele nedošlo. Tím se tedy domnívám, že u mne by chyba být neměla. Ještě můžu zkusit trasování od souseda se kterým jsem na stejnem AP a tím vyloučit chybu na mém routeru.Výpis trasování Vždy končí na stejné adrese jak jsem uvedl předtím.

Wirer
Radouch
Anonymní
85.71.54.x

PříspěvekZaslal: st leden 20, 2010 8:14 pm    Předmět: Re: Problém s připojením na hlas.802.cz Odpovědět s citátem

WIRER napsal:
Děkuji za odpověď.
IP adresu mám neveřejnou a stále stejnou. S touto IP adresou jsem ještě 1.1.2010 telefonoval a jak jsem již uvedl ke změnám na mém připojení dle sdělení poskytovatele nedošlo.

Nejde o vaši neveřejnou, ale poskytovatelovu veřejnou, přes niž jdou vaše data ven - tak, jak to popisujete, je téměř jisté, že ji z nějakého důvodu Vox nemá povolenu (bezproblémové použití nomadického čísla by to potvrzovalo) a je potřeba se toho u nich dožádat (nebo to alespoň ověřit), což bohužel při současné úrovni podpory může znamenat jisté úsilí z vaší strany.
Viz třeba http://www.telefonujeme.cz/viewtopic.php?p=55385
AdSense
Reklama

Zaslal: Reklama    Předmět: Reklamy Google

WIRER
Anonymní
188.134.129.x

PříspěvekZaslal: st leden 20, 2010 9:21 pm    Předmět: Re: Problém s připojením na hlas.802.cz Odpovědět s citátem

Děkuji za odpověď.
Když mi poskytovatel tvrdí , že neudělal žádné změny tak jsem předpokládal, že ani v této adrese . Radši to ještě jednou projdu. Jinak s VOX 802 máte pravdu, dost těžko se s nimi komunikuje.

Díky
ViR
Moderátor

PříspěvekZaslal: st leden 20, 2010 11:29 pm    Předmět: Re: Problém s připojením na hlas.802.cz Odpovědět s citátem

WIRER napsal:
Děkuji za odpověď. Když mi poskytovatel tvrdí , že neudělal žádné změny tak jsem předpokládal, že ani v této adrese . Radši to ještě jednou projdu. Jinak s VOX 802 máte pravdu, dost těžko se s nimi komunikuje. Díky

Těžko soudit, zda udělal, či neudělal. Ale jde-li o IP adresu, z níž jste psal poslední dva příspěvky, a pokud Váš ISP je Coma ,s.r.o., tak podle "GeekTools Whois" to vypadá, že jimi používaný blok IP adres je "paběrkový" a původně patřil do oblasti APNIC (asijsko-pacifický region). Sice jej Vašemu ISP přidělilo patrně v dubnu 2009 RIPE (evropský region), které podobně jako severní Amerika paběrkuje kde se dá, a jak IP adresy docházejí, získává některé bloky z méně vyčerpaných regionů, ale již samotný fakt, že adresa patřila původně jinam než do Evropy, může působit určité problémy. ("Chytrý soft" mne jako první nasměroval na APNIC, kde mi databáze řekla, že blok není nikam alokován, teprve přímým dotazem do RIPE jsem se dobral výsledku.). A vzhledem k tomu, že Coma má v přiděleném bloku 128 IP adres, tak vůbec není vyloučeno, že při rutinní údržbě sítě do toho "nepatrně sáhla" a změnila adresu nějakého pro Vás podstatného routeru.....
pavelp

PříspěvekZaslal: čt leden 21, 2010 6:31 am    Předmět: Re: Problém s připojením na hlas.802.cz Odpovědět s citátem

Proboha, co je tomu uživateli do toho, jestli blok byl v APNIC, nebo někde jinde. On potřebuje LEVNĚ telefonovat, ne pátrat po tom, co IANA matlá v adresních protorech. Skvělý SIP a jeho budoucnost.

Článek pana Fišera to opravdu pěkně dokresluje:

citace:
Shrnuto: VoIP může používat každý, včetně našich babiček a dědečků. Odborné práce je ale třeba přenechávat profesionálům. Platí doporučení, nechtějte „ušetřit“ tím, že zpovoznění VoIP technologií svěříte svému „bratranci pracujícímu u počítačů“. Dřív nebo později z toho určitě vzniknou problémy s nespolehlivostí, nefunkčností nebo dokonce nemalé finanční ztráty.

Já dokreslím jen, že ceny profesionálů "v branži" se pohybují kolem 1000 Kč / hod.
ViR
Moderátor

PříspěvekZaslal: čt leden 21, 2010 9:44 am    Předmět: Re: Problém s připojením na hlas.802.cz Odpovědět s citátem

pavelp napsal:
Proboha, co je tomu uživateli do toho, jestli blok byl v APNIC, nebo někde jinde. On potřebuje LEVNĚ telefonovat, ne pátrat po tom, co IANA matlá v adresních protorech......

Není mu do toho celkem nic - to byla jen úvaha na téma, kde může být problém. (A to, kde může být problém chtěl myslím tazatel vědět???)

Ale také to můžeme interpretovat i jinak.... Mnohé služby v Internetu fungují bez větší součinnosti uživatele čí poskytovatelů připojení jen a pouze právě jen v Internetu. A VoIP technologie, s výjimkou Skype, kde jsou zase jiné mušky, mezi ně patří. (Součástí Internetu jste ovšem toliko tehdy, máte-li veřejnou IP adresu, že...) Ale 100% funkčnost už tak úplně nemusí platit v lokálních sítích, k Internetu "nějak" připojených či přibastlených, protože pak záleží, jak a z jakých prvků je ta LAN postavená, jak je nakonfigurovaná, a jak je "vidět" z adresního prostoru Internetu. A s tím mají třeba různí garážoví ISP drobné problémy... Čili zcela mimořádný význam má, jakého ISP si zvolíte, protože ten by měl být schopen a ochoten řešit SÍŤOVÉ problémy jak s jinými ISP, tak s poskytovateli internetových služeb. A tato volba, ta je na zákazníkovi. Pokud si vybere ISP i TSP s redukovaným rozsahem služeb, může mít potíže...

Jinak, chtít něco velmi levně a kvalitně obvykle znamená, že musím přiložit ruku a hlavu k dílu, protože úspory se dosahuje právě tím, že se omezí služby těch lidí, kteří stojí 1kKč/hod. A o tom přiložení ruky a hlavy je celá tato konference...
pavelp

PříspěvekZaslal: čt leden 21, 2010 11:08 am    Předmět: Re: Problém s připojením na hlas.802.cz Odpovědět s citátem

Ale pak sem jasně napište, že VOIP telefonie je JEN pro ty, kteří JSOU připojeni k Internetu dle Vašeho evangelia. A jasně řekněte, že ti ostatní mají smůlu. A jasně napište, že všichni sip operátoři lžou o možnostech té technologie, ergo kladívko dopouštějí se klamavé reklamy.
Wirer
Anonymní
213.29.62.x

PříspěvekZaslal: čt leden 21, 2010 11:19 am    Předmět: Re: Problém s připojením na hlas.802.cz Odpovědět s citátem

Pro Vir.
Těžko vybírat ISP když v místě bydliště máte jen jednoho a jste rád, že tam vůbec je.(nebydlím ve městě). Jinak máte pravdu společnost COMA převzala naši síť v únoru 2009. Nutno říci, že mimo současného problému s VoIP, síť poměrně dobře šlape. Dneska jsem to znovu prošel a zjistil, že došlo k přeadresaci a mám přímo veřejnou IP. Díky této přeadresaci by potíže podle 802.cz mohli vzniknou. Zároveň mě dnes kontaktovali z 802.cz a chtějí moji veřejnou adresu, tak uvidíme co se bude dít.
Díky za informace
ViR
Moderátor

PříspěvekZaslal: čt leden 21, 2010 12:02 pm    Předmět: Re: Problém s připojením na hlas.802.cz Odpovědět s citátem

Wirer napsal:
Pro Vir. Těžko vybírat ISP když v místě bydliště máte jen jednoho a jste rád, že tam vůbec je.(nebydlím ve městě).

To je mi jasné. Někdy je výběr nulový, nebo spočívá ve volbě menšího zla.

Wirer napsal:
Jinak máte pravdu společnost COMA převzala naši síť v únoru 2009. Nutno říci, že mimo současného problému s VoIP, síť poměrně dobře šlape.

Ten problém s VoIP není důsledek "nekvality sítě", ale důsledek nekomunikace se zákazníky. Jinak, jestliže nabízí Coma vlastní VoIP služby (možná přeprodané - nezkoumal jsem to), tak by měla mít síť vyladěnou.

Wirer napsal:
Dneska jsem to znovu prošel a zjistil, že došlo k přeadresaci a mám přímo veřejnou IP. Díky této přeadresaci by potíže podle 802.cz mohli vzniknout.

Samozřejmě. Právě proto, že se jedná o původně "nečeský" blok. To přečíslování, respektive zásadní změnu způsobu připojení, Vám měli z Coma v každém případě oznámit, a nikoli ještě tvrdit, že se u nich nic nezměnilo... V tom se zachovali fakt jako "garážníci".

Wirer napsal:
Zároveň mě dnes kontaktovali z 802.cz a chtějí moji veřejnou adresu, tak uvidíme co se bude dít.

No, měli by povolit odpovídající IP či blok IP na firewallu a mělo by to pak začít normálně fungovat....

Wirer napsal:
Díky za informace

Rádo se stalo, byť to zjevně kolega "pavelp" (viz výše) vzal nějak špatně Wink
pavelp

PříspěvekZaslal: čt leden 21, 2010 12:33 pm    Předmět: Re: Problém s připojením na hlas.802.cz Odpovědět s citátem

Ale já to neberu špatně. Je to prostě spor. Já používám voip a mám dost podobných (negativních) zkušeností, jako spousta zde přispívajících. A tak o tom trochu uvažuju. Možná špatně, ale mě to tak vychází.
Radouch
Anonymní
85.71.54.x

PříspěvekZaslal: čt leden 21, 2010 12:45 pm    Předmět: Re: Problém s připojením na hlas.802.cz Odpovědět s citátem

pavelp napsal:
Ale pak sem jasně napište, že VOIP telefonie je JEN pro ty, kteří JSOU připojeni k Internetu dle Vašeho evangelia. A jasně řekněte, že ti ostatní mají smůlu. A jasně napište, že všichni sip operátoři lžou o možnostech té technologie, ergo kladívko dopouštějí se klamavé reklamy.

[off topic]
Ale no tak - už před časem to vypadalo, že se SIPem házíte ručník do ringu a končíte s ním, protože jediná pro vás bezproblémová varianta internetového telefonování je Skype.
Pokud se tedy teď hodláte stát i veřejným odpůrcem SIPu, miřte své útoky směrem, odkud problémy s jeho implementací pramení, což jsou IMO:
1. z valné většiny výrobci železa, které se nechová podle závazných norem, jež pro SIP platí,
2. v o něco menší míře poskytovatelé neplnohodnotného internetu (byť to je bohužel pro leckoho jediná varianta, jak se připojit),
(výše uvedené 2 hlavní příčiny jsem už rovněž na váš popud zmiňoval zde http://www.telefonujeme.cz/about6525-0-asc-15.html )
3. v určité míře někteří konkrétní SIP operátoři (mně osobně také hodně vadí, ač se mě to nijak nedotýká, jak momentální neakceschopnost podpory Voxu v kombinaci s ochranou IP firewallem, kterou u nás jiný operátor nepoužívá, znemožňuje svým zákazníkům využívat služby, které si zaplatili).
Zde ale byste musel vyvinout podstatně více úsilí, které by na 99,99% vyznělo naprázdno, než když se obujete do lidí, kteří se po celou dobu existence tohoto fóra snaží jeho čtenářům pomoci odstraňovat kromě vlastních chyb v implementaci SIPu i ty, jejichž příčiny jsem uvedl výše, což někdy lze poměrně jednoduše vhodným nastavením HW, spoluprací s podporou poskytovatele a operátora, někdy vůbec a pak mohou být řešením radikálnější kroky výměnou prvku řetezce, který problémy způsobuje, tj. změna HW, providera a(nebo) operátora - ne vždy je toto možné a ne vždy to je bez finančních a časových ztrát.

Jinak mi SIP trochu přípomíná analogii s DVB - mně funguje konkrétně ve variantě DVB-T už mnoho let bez problémů (stejně jako SIP na ADSL - jeden můj kolega šel ve snaze ušetřit od ADSL k wifi a teď se kvůli výpadkům SIPu - provider je neschopný vyřadit všude SIP ALG - pokorně vrací zpět), protože mám osvědčené železo (TechniSat a Linksys), dobrou anténu ("matraci" s hustým sítem bez předzesilovače) a poměrně kvalitní signál z Prahy. Projděte si ale internetové diskuse a soustřeďte se na nadávky lidí na tuto technologii, protože jim to "nefunguje" - v mnoha případech používají pochybné set-top-boxy (zde má největší vliv citlivost a hlavně selektivita tuneru) a(nebo) neudržované antény a svody (jde-li o STA v husté městské zástavbě, je náprava často stejně neprůchozí a náhrada kvalitní vlastní stejně nedostupná jako sehnat dostatečně kvalitní internet pro bezchybnost SIPu) a do nebe kvůli tomu vychvalují třeba daleko méně problémový analog (mají-li ho dosud dostupný, nic jim nebrání ho zatím neopouštět = zůstat u PSTN). Většina z nich si z různých důvodů (neochota vyměnit krásný a nový, byť špatně fungující STB za jiný, ale uživateli vyzkoušený a často i o něco málo dražší a názor, že polská matrace s předimenzovaným předzesilovačem je přece to nejlepší, když na ní tak skvěle běží analog a jaký by mohl být rozdíl mezi levným a dražším koaxiálem?) pak svépomocí pozemský příjem nerozběhá a uteče k osvědčenému, ale v našich končinách ještě nedávno ne moc rozšířenému satelitu (zde porovnání se Skypem trochu "hapruje" kvůli vyšším pořizovacím nákladům), kabelu nebo IPTV (u těch se kromě vícenákladů naráží na problém malé dostupnosti stejně jako to je v některých lokalitách s internetovou platformou bez NATu a wifi sití).
DVB svépomocí bez přihlédnutí ke zkušenostem okolí a se snahou mít ho co nejlevněji prostě také není pro široké masy - také zde platí, že "značkový" přijímač nemusí být nutně dobrý přijímač (stejně jako router).

Takže abych to nějak uzavřel:
Osobně považuji toto fórum za přínosné, a to zejména kvůli jeho pravidelným "rádcům", ať už jsou to moderátoři, nebo jiní pravidelní uživatelé řešící problémy těch, co je často už jinde ani jak řešit nemají, a jeho poslání má být mj. preventivní, aby se každý, kdo na něj narazí teprve ve fázi, kdy o SIP telefonii začíná uvažovat, mohl dočíst, na jakou potíž a s jakým železem, providerem nebo operátorem může (ale nemusí) narazit.
Ale stejně tak považuji za nepřínosné zde někoho osočovat z kastovnictví nebo evangelizace SIPu jen proto, že "jemu to funguje, tak to se mu to pak kecá" - toto píšu s vědomím, že v minulé polemice na výše uvedeném odkazu jsem svým názorem možná získal vaše jisté sympatie, o něž tímto třeba přijdu. Wink

[/off topic]
pavelp

PříspěvekZaslal: čt leden 21, 2010 2:03 pm    Předmět: Re: Problém s připojením na hlas.802.cz Odpovědět s citátem

Hezkej článek. Ale bezvýchodnej. Takže veškerá kritika zakázaná, smí se jen chválit voip a šoupat nožkou. Holt v Prahe to je všechno OK a zbytek má smůlu. Ale já nemám nic proti Vir ovi. Koneckonců Vy sám potvrzujete to, co jsem už popsal a ostatní prožívají, nicméně drží zobák. Já mám něco proti radám typu "připojit se do internetu", "koupit si správné zařízení" (jak se to pozná??) a podobně. Prostě ta technologie z hlediska hromadného nasazení - sbohem pevná linko - JE nedokonalá. I kdybyste napsal článek na pět obrazovek, je tomu tak. Jedna na závěr. Múžete mi poradit, jak mám já, BFU poradit Zyxelu, (donutit je) aby už konečně xakru vyhodili ten sip alg ? O sympatie nebo jiné patie vůbec nejde, neznám Vás, stejně jako Vy neznáte mne. Je to diskuse.
Přidej do: linkuj.cz! | jagg.cz! | del.icio.us! | digg it! | reddit! | Googlize! | MyWeb it! | Spurl it! | live it! | email it!
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma       telefonujeme.cz - Obsah fóra -> Poskytovatelé VoIP služeb Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2